Suomen I.O.O.F. Loosi 37 Tapani Löfving on Suomenlahden rannikon itäisin loosi. Loosi perustettiin 15.3.1986 Loviisan kaupunkiin. Äitiloosina toimi Logen 23 Bastionen, joka myöskin on Loviisasta. Tapani Löfving -veljet kokoontuivat äitiloosinsa tavoin aluksi Loviisan VPK:n talolla harjoittamaan OF -toimintaa. Toiminnan alusta lähtien etsittiin ja harkittiin muita vaihtoehtoja loosisaliksi, koska salin varustaminen kokouksia varten ja purkaminen kokousten jälkeen koettiin turhauttavaksi. Äitiloosi Bastionen´in tuki toiminnan alussa oli tärkeää uudelle loosille henkisesti ja taloudellisesti. Henkisenä opettajana toimi TExYM Kai Lundberg ja taloudelliselta puolelta suurin lahja äitiloosilta oli lupa käyttää heidän rekvisiittaansa kokouksissamme. Toiminnan alusta lähtien Loosin toiminta on ollut vireää ja jäseniä loosiin on liittynyt kaikista Loviisan ympäristökunnista. Loositoiminnan tinkimätön tavoite on ollut vaalia toimintatapojamme ja laajentaa sekä kasvattaa veljespiiriämme.

Yhteistyö Loviisan ruotsinkielisten loosien kanssa on ollut alusta lähtien kiinteää. Yhteisen henkisen asian lisäksi, looseja yhdisti yhteinen tavoite omasta kodista. Varainkeruuta perustetulle OF -taloyhtiölle suoritettiin yhteisillä juhlilla ja erilaisia tapahtumia järjestämällä. Tämä osaltaan johti siihen, että Tapani Löfving -loosin veljien vaimoja alkoi liittyä lähimpään suomenkieliseen rebekkaloosiin Minna´an Porvoossa. Oman looosihuoneiston hankinta alkoi tulla yhä tarpeellisemmaksi. Siitä tulikin 80 - 90 -luvun vaihteen kuumin keskustelun aihe. Äitiloosi oli tietenkin jo ehtinyt monia vaihtoehtoja läpikäymään. Välillä kartoitettiin vapaat tilat koko Loviisan alueelta jopa ympäristöstäkin. Suunniteltiin uutta ja harkittiin erilaisia ostovaihtoehtoja. Koko ajan taustalla häilyi kaikkien mielestä paras kohde: keskellä kaupunkia sijaitseva käyttämätön kirkko, jonka omisti uskonnollinen yhdistys Evankeliföreringen. Sen toiminta Loviisassa oli aikoja sitten jo lakannut ja 1908 rakennettu hirsitalo seisoi tyhjillään rapistumassa. Yhdistystä oli lähestytty kiinteistön ostomielessä jo pari kertaa OF -veljien puolelta, mutta keskustelut eivätkä ostotarjoukset johtaneet toivottuun tulokseen. Viimein 10 vuoden etsinnän jälkeen löytyi oikea hinta kiinteistölle ja kaupasta päästiin sopimaan 1991.

Saman vuonna syntyi Tapani Löfving´in rinnalle Loviisaan suomenkielinen rebekkayhdistys Henriikka. Oma loosikoti päätettiin saneerata loositoimintaan sopivaksi talkoovoimin. Talkootoiminta lisäsi entisestään loviisalaisten loosien yhteenkuuluvaisuutta, olivathan kaikki loosit tasavertaisella osuudella uuden kodin omistajia. Veljien ja sisarien joukosta löytyi kaikkien saneeraustöissä tarvittavien ammattialojen taitajia eikä ulkopuolista maksullista apua tarvittu kuin muutamassa erikoistapauksessa. Yli 5000 kirjatun talkootyötunnin jälkeen loosikoti valmistui aikataulussaan loosihuoneiston vihkiäisiin, joka suoritettiin suomen- ja ruotsinkielisinä tilaisuuksina 5. syyskuuta 1992. Tuolloin loviisalaiset sisaret ja veljet saattoivat liki 500 kutsuvieraan kera todeta yhden Suomen kauneimmista loosikodeista valmistuneen ja vihityn toimintaamme varten. Vihkimisen suoritti SS Kurt Åkerberg. Tilaisuuden jälkeen juhlaillalliselle ravintola Kappelissa osallistui n. 250 henkilöä.

Loosisalin avaruus 130 m2 ja korkeus 6m luovat omalta osaltaan juhlavan ja oikean arvokkuuden kokouksiimme. Toiminta uudessa loosikodissamme on alun vierailuhuuman jälkeen tasaantunut vakaaksi ja jatkuvaksi. Tapani Löfving loosi on kuitenkin turvannut myöskin tulevaisuuden mahdolliset ulkoiset laajennustarpeet ostamalla evangeliföreningen´iltä loositalon viereisen tontin yhdessä muiden loviisan OF -yhdistysten kanssa. Tästä on hyvä jatkaa niin henkistä kuin taloudellistakin kasvua tulevaisuudessa.

Tapahtumat

Loosi 37 Tapani Löfving

Degerbynkatu 5
07900 Loviisa

Kartta

  • Päivitetty: 23.01.2024, 11:49.